Geprobeerd – Arabische Baden in Barcelona

Cathelicopter experience

Barcelona ontkent haar kosmopolitische karakter niet; het is een internationale stad die telkens aan meer inwoners en toeristen diensten uit de hele wereld aanbiedt. De laatste ontdekking die ik deed kwam direct uit het Midden Oosten en heet Aire de Barcelona. Dit is een exclusief Arabisch welzijnscentrum, gesitueerd in de wijk Borne, vlakbij het Park de la Ciutadella. Men wijdt zich hier aan de genezing en ontspanning van lichaam en geest, door gebruik te maken van systemen die karakteristiek zijn voor oriëntaalse landen, zoals: warm en koude baden, massages, zuiveringsstofjes, geurtjes, dampen, de stilte en de duisternis, ongebruikelijke temperatuurwisselingen…

Kleedkamers

De kleedkamers zijn een prelude van hetgeen dat ons wacht in de badkamer. Het idee is dat we in de rustige en ontspannen sfeer komen die we daarna ook zullen zien: gedempt licht, kaarsen en een wierrooklucht. Een medewerker laat me meteen zien hoe ik de kluisjes kan gebruiken, waar ik de handdoeken en slippers kan vinden (allemaal nieuw, om te gebruiken en weg te gooien). Hygiëne is een belangrijk aspect, vooral op de plekken waar meerdere personen de gezamenlijke ruimtes gebruiken en waar deze in contact komen met de huid. Vanaf de kleedkamers kom je direct naar de baden. De sfeer wordt donkerder en de hitte neemt toe. Er is bijna geen licht meer.

IMG_7165 IMG_7170

Omgeving

Het bad is een plek van ongeveer 100m2, de muren zijn van donker steen, de kaarsen verlichten de ruimte en je wordt omgeven door de wierrooklucht. Het ziet er een beetje uit als een ondergrondse grot, die je alleen binnen kunt gaan door de kleedkamers. De assistenten in ochtendjas en slippers fluisteren twee of drie aanbevelingen in mijn oor, voordat de bel aangeeft dat ik kan beginnen. Er zijn in totaal 6 baden, elk met verschillende eigenschappen en stofjes, omdat ze allemaal andere functies hebben. Daarnaast zijn er 4 zwembaden met hoge temperaturen, één met zeer hoge temperatuur en twee met koud water. Dit alles helpt mee aan een totale ontspanning van de zenuwbanen en spieren. De temperatuurwisseling is zeer heftig, zo erg zelfs dat schommeling tussen koud-warm niet door het lichaam wordt opgemerkt, maar wordt ervaren als een fysiek genot. We hebben het hier over een verschil van 40-50 graden tussen de ene temperatuur en de andere, en een relatieve vochtigheid van 100%. Het gehele bad is een gearomatiseerde sauna, bijna geheel in de duisternis. De dampen en geurtjes zorgen ervoor dat de hitte het zweten bevorderd, en dit helpt bij de reiniging van de huid. De wierook helpt de luchtwegen te openen en vrij te maken.

De Baden

Ik sta op het punt om het eerste zwembad te betreden, dat het dichts bij is, zonder een idee te hebben wat de bedoeling is. De onmiddellijke gewaarwording is geweldig. De hitte verspreidt zich door het lichaam en ik merk meteen dat mijn zenuwen zich ontspannen en dat mijn spieren zich uitrekken; mijn huid voelt zachter aan. Het water is zeer heet en bevordert een zekere slaperigheid. Totale ontspanning!

Het zwembad met goede substanties, aroma’s en kruiden, helpt om de luchtwegen vrij te maken en geeft de huid een gevoel van totale reiniging. Daarna kom ik bij mijn favoriete bad; het zout bad: een kuip met puur zout, dat bruist alsof het koolzuurhoudend water is, waardoor het gehele lichaam belletjes voelt die aanvoelen als een prettig gekriebel, en die mij nieuwe energie-impulsen geven.

Als laatste ga ik naar het koude zwembad – waarvan ze zeggen dat het goed is voor de bloedsomloop. Ik vond het moeilijk om erin te springen en het was een grote zelfoverwinning, omdat mijn lichaam zo gewend was geraakt aan de intense hitte van de andere baden. Het water is ijskoud en de temperatuurwisseling is extreem: het lichaam gaat van 40 naar 10 graden in één seconde. Het voelt bijna als een uitdaging. Het is een prettig gevoel, omdat je voelt dat de huid aan energie wint terwijl het zich verzet tegen zo’n plotselinge temperatuurwisseling van warm naar heel koud. Het werkte echt revitaliserend om de gevoelloze en ontspannen spieren wakker te maken. Natuurlijk heb ik ook het klassieke Hydro massage bad geprobeerd met heel veel bubbels. 

9 Baños de Barcelona IMG_7145

Massages

Persoonlijk ben ik dol op massages! De massageruimte is de donkerste en meest geruisloze ruimte, de duisternis en stilte is bijna totaal. De kernwoorden hierbij zijn zachtheid, stilte, sensualiteit… Het betreft hier geen krachtige massage, zoals shiatsu, of soortgelijke massages. Het is zelfs het tegenovergestelde; fluweelzachte, met crème ingesmeerde handen verplaatsen zich over mijn lichaam zonder al te veel druk, in verticale richting. De massage begint bij mijn voeten en eindigt bij mijn rug, terwijl de rest van mijn lichaam is bedekt met een warme handdoek, zodat de lichaamstemperatuur stabiel blijft. De zorg is ongelooflijk, alles heeft een “Therapeutisch” effect.

De details zijn zo goed ingestudeerd, waardoor deze zaak een ongelooflijke kopie is van een echt Turks bad, met de gedimde verlichting, stenen muren, dampen, geurtjes, massages… Samengevat kom je hier alle noodzakelijke dingen tegen om te ontspannen en om een totale gemoedsrust te bewerkstelligen.

Giorgio

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here